26 Temmuz 2011 Salı

Pancar

PANCAR


İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
A. B ve C vitaminleri, şeker, magnezyum, fosfor, potas ve kireç bulunur.


VASIFLARI :


Çok besleyici ve kuvvet verir yiyenlere. Bununla beraber pancar iştah açar, serinlik verir ve hazmı kolaylaştırır.

NERELERDE KULLANILIR :
Pancar, kansızlara, sinir iltirjabı.na duçar olanlara ve ve­remlilere tavsiye ediür. Grip salgjnlar:nda bol bol pancar ye­melidir. Pancarı şeker hastaları yememelidir. Pancar pişirilerek yemeği yapıldığı gibi ince ince doğramak suretiyle turşu­su da yaDilır. Günde bir bardak pancar suyu bir4 ay süre ile içilirse çok fayda sağlar.


PANCAR – BETAVULGARİS


Diğer İsimleri: Kırmızı Pancar


Kullanıldığı Yerler:


Dahilen Kullanılışı: İdrarı artırır, karaciğerin muntazam çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığına ve vereme karşı koruyucu olarak kullanılır. Mide ve bağırsakları güçlendirir, sinirleri yatıştırır, vücudun mukavemetini artırır, bağırsakları yumuşatır, dışarı çıkmayı kolaylaştırır, siyatikte faydalıdır.


Günde üç çay bardağı kırmızı pancar suyu içmek çok iyi gelir.


Haricen: Lapa halinde konulduğunda basur memelerini ve diğer urları eritir.


Boğaz ağrısında pancar sıkılarak suyu ile gargara yapılır. Her gün, taze olarak hazırlanmalıdır.


ŞEKER PANCARI


Sinüzitte; şeker pancarının suyu çıkarılır. Burun deliklerine 5-6 damla damlatılır. 5 gün içerisinde kesin netice elde edilir. Pancar suyu hergün taze sıkılmalıdır.


YABANİ PANCAR – BETAVULGARİS


Diğer İsimleri: Çükündür


Kullanıldığı Yerler:


Haricen: saç, sakal dökülmesine, saç kepeklenmesine ve çillere, yaban pancarı sıkılır, elde edilen suyu kullanılır. Yaprakları yanık tedavisinde yaraların üzerine konulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder